Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012



ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013



Η Θεατρική Πορεία Λεμεσού έχει προχωρήσει για  14η συνεχή χρονιά στην έκδοση του Θεατρικού Ημερολογίου της, το οποίο προσπαθεί να φωτίσει και καταγράψει πολλές πτυχές της ιστορίας του κυπριακού θεάτρου και έχει καθιερωθεί ως μια αξιόλογη έκδοση που αγκαλιάστηκε από το πλατύ κοινό και ιδιαίτερα τον κόσμο του θεάτρου.

Με το Θεατρικό Ημερολόγιο 2013, που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες η Θεατρική Πορεία Λεμεσού ξεκινάει  μια προσπάθεια  να παρουσιάσει  τους σκηνοθέτες του κυπριακού θεάτρου. Το πρώτο ημερολόγιο  της σειράς είναι αφιερωμένο στον Εύη Γαβριηλίδη.

Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό  σημείωμα:

«Αν στην Ευρώπη η παρουσία του σκηνοθέτη άρχισε να γίνεται αισθητή από το τέλος του 19ου αιώνα, στην Κύπρο η έννοια του σκηνοθέτη όπως περίπου την αντιλαμβανόμαστε με σύγχρονους όρους, εμφανίζεται στη δεκαετία του 1940, στα χρόνια της πρώτης ακμής του κυπριακού θεάτρου. Οι πρώτοι σκηνοθέτες προήλθαν
από την Ελλάδα, τόσο σε αυτή την πρώτη περίοδο όσο και αργότερα, όταν ιδρύθηκε  ο ΘΟΚ.  
Ο πρώτος Κύπριος που εμφανίστηκε στον ρόλο του σκηνοθέτη ήταν ο Εύης Γαβριηλίδης, γύρω στο 1960, για να ακολουθήσουν ο Νίκος Σιαφκάλης, η Μόνικα Βασιλείου και ο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης αλλά και άλλοι που δεν παρέμειναν στον χώρο του θεάτρου ή στην Κύπρο, όπως ο Γιώργος Μιτσίδης και ο Διομήδης Φωτιάδης.
Ο Εύης Γαβριηλίδης ξεκίνησε ως ηθοποιός στο Νέο Λυρικό το 1947 και ακολούθως σπούδασε σκηνοθεσία. Υπογράφει την πρώτη του σκηνοθεσία το 1960. Ακολουθεί μια πλούσια σε ποσότητα και ποιότητα συνεχής παρουσία του στο κυπριακό θέατρο που κρατάει μέχρι σήμερα. Τον Οκτώβρη του 2012 με την επανάληψη της Σαμίας του Μενάνδρου, που είχε σκηνοθετήσει ο Γαβριηλίδης το 1993, ο ΘΟΚ εγκαινίασε το ιδιόκτητο θέατρό του. Σκηνοθέτησε, δίδαξε αλλά και διηύθυνε, βάζοντας τη δική του ισχυρή σφραγίδα στο κυπριακό θέατρο. Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους σημαντικούς θιάσους του τόπου: ΟΘΑΚ, Θέατρο ΡΙΚ, Πειραματική Σκηνή, ΘΟΚ αλλά και πιο πρόσφατα με το Θέατρο ΕΝΑ, το Θέατρο Σκάλα και την ΕΘΑΛ. Παράλληλα σκηνοθέτησε στην Ελλάδα, κυρίως στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αλλά και στο Θέατρο Τέχνης. Ιδιαίτερη θεωρείται η σχέση του με το έργο του Μενάνδρου. Η Σαμία από τον ΘΟΚ του 1993, θεωρείται από τις κορυφαίες παραστάσεις όχι μόνο του κυπριακού θεάτρου, αλλά και από όσες παρουσιάστηκαν στην Επίδαυρο.
Αυτή την πορεία του Εύη Γαβριηλίδη, που σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζει και την
ιστορία του κυπριακού θεάτρου, επιχειρεί να καταγράψει το φετινό 14ο ημερολόγιο της Θεατρικής Πορείας Λεμεσού, παρουσιάζοντας ενδεικτικά φωτογραφίες κυρίως από τις σκηνοθεσίες του στον κυπριακό χώρο. Δεν λείπουν όμως και κάποιες αναφορές στις σκηνοθεσίες του στην Ελλάδα.»

Η Θεατρική Πορεία Λεμεσού ευχαριστεί ιδιαίτερα τον σκηνοθέτη που της εμπιστεύτηκε υλικό από το προσωπικό του αρχείο αλλά και μοιράστηκε στιγμές από τη πενηντάχρονη διαδρομή του στο θέατρο. Καθοριστική όπως πάντα ήταν η συμβολή της θεατρολόγου Άντρης Χ. Κωνσταντίνου, η οποία βοήθησε με τις γνώσεις της αλλά και πρόσφερε υλικό από δικές της εργασίες πάνω στο θέμα. Ευχαριστεί ακόμα την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Καίτη Διαμαντάκου- Αγάθου που προσάρμοσε ειδικά για το ημερολόγιό μελέτη της για τον Εύη Γαβριηλίδη και τον Μένανδρο. Πολύτιμη ήταν και η συμβολή και αρκετών άλλων και που αναφέρονται στο ημερολόγιο.

Παρά τις αυξανόμενες δυσκολίες η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ συνεχίζει την έκδοση των ημερολογίων της διότι πιστεύει στην αναγκαιότητα της έρευνας για το κυπριακό θέατρο. Θα ακολουθήσουν ημερολόγια αφιερωμένα και σε άλλους σκηνοθέτες και καλλιτέχνες του κυπριακού θεάτρου, φωτίζοντας έτσι την ιστορία του.

Το ημερολόγιο διατίθεται στην τιμή των 10 ευρώ σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε Λεμεσό και Λευκωσία.  Πληροφορίες στα τηλέφωνα 99696807 και 99904909.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες