Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2009

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρουσιάζουμε το φετινό ημερολόγιο μας, το δέκατο στη σειρά και με το οποίο προσπαθούμε να ρίξουμε φως σε ένα άγνωστο, τουλάχιστον για τους περισσότερους Ελληνοκύπριους, κομμάτι της ιστορίας του θεάτρου στον τόπο μας. Το θέατρο των Τουρκοκυπρίων.
Μια ιστορία που μετρά πάνω από εκατό χρόνια, μια ιστορία που γραφόταν ανάμεσά μας ή δίπλα μας αλλά μέχρι πρόσφατα παρέμενε ξένη και άγνωστη. Η επιλογή του θέματος δεν είναι ευκαιριακή. Πιστεύαμε και πιστεύουμε στην ανάγκη επαφής και συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, στη σημασία του πολιτισμού για την επιτυχία αυτού του στόχου.

Και σε παλαιότερα ημερολόγια προσπαθήσαμε να έχουμε κάποιες αναφορές στο θέατρο των Τουρκοκυπρίων. Στα ημερολόγια του 2003 και του 2006 αναφερθήκαμε στην ιστορική πια παράσταση Ειρήνη του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία του Yasar Ersoy που δόθηκε το 1987 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Βλαδίμηρος Καυκαρίδης» από το τουρκοκυπριακό «Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας», μετά από πρόσκληση του «Σατιρικού» που σε δύσκολες συνθήκες στάθηκε πρωτοπόρο στην προσπάθεια συνεργασίας με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Στο ίδιο ημερολόγιο του 2006 είχαμε αναφορά στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη του «Σατιρικού», σε σκηνοθεσία του Χρίστου Ζάνου με την συμμετοχή τουρκοκύπριων ηθοποιών και συντελεστών.

Το 2005 η Θεατρική Πορεία Λεμεσού συνεργάστηκε με την ΕΘΑΛ για τη διοργάνωση στη Λεμεσό διάλεξης για την ιστορία του τουρκοκυπριακού θεάτρου με ομιλητή το Λεμεσιανό Yasar Ersoy, τον ηθοποιό, τον σκηνοθέτη, το μελετητή του θεάτρου με τον οποίο και συνεργαζόμαστε στην έκδοση του ημερολογίου αυτού.

Χαιρόμαστε γιατί το ημερολόγιο έχει τη στήριξη φορέων της πολιτείας και εκδίδεται σε συνθήκες που ευνοούν τη συνεργασία Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων και τις προσπάθειες γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό αλλήλων. Ελπίζουμε ότι πέραν από το βασικό μας στόχο, που είναι στόχος όλων των ημερολογίων μας, να παρουσιάσουμε δηλαδή ένα μέρος της ιστορίας του θεάτρου στην Κύπρο, συμβάλλουμε έστω και λίγο στη γενικότερη προσπάθεια καλλιέργειας ενός κλίματος συναίνεσης, ειλικρίνειας και κατανόησης μεταξύ όλων των κατοίκων του τόπου μας. Με την προσδοκία να έλθει σύντομα και η λύση του πολιτικού προβλήματος και να συνεχίσουμε πλέον να ζούμε και να δημιουργούμε σε μια κοινή πατρίδα.

Τόσο η συγγραφή του γραπτού κειμένου όσο και η επιλογή των φωτογραφιών που προέρχονται από το πολύτιμο προσωπικό του αρχείο, έγιναν από τον Yasar Esroy. Χωρίς την άμεση ανταπόκρισή του στην πρόταση μας για αυτό το ημερολόγιο, τη βοήθεια και τη συνεργασία μαζί του αυτό το ημερολόγιο δε θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.









Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες